קיבל על עצמו לא לטלטל – להוליך אביו בכסא גלגלים

שאלה:

בס"ד מי שקיבל עליו לא לסמוך על עירוב בשיטת צורת הפתח ואחת לחודשיים (כחלק מתורנות משפחתית) מגיע לירושלים לשבות בבית אביה, שהוא אלמן המתקשה בהליכה ויש צורך להוליכו לבית הכנסת בכסא גלגלים: א. האם בנסיבות אלה מותר לו להוליכות עם הכסא לבית הכנסת. ב. האם צריך לעשות התרת נדרים או שלא צריך כיוון שלא מדובר בהפסקה מוחלטת של הנהגתו. ג. אם צריך לעשות התרה האם התרה שיש נוהגים לעשות כל ערב שבת כל הקהל ביחד מספיקה. ד. במצב שמותר לו לטלטל בהולכת האבא בכסא גלגלים האם צריך לצמצם בטלטול ולא לקחת אתו דברים נוספים כגון מפתח, משקפיים וכדו.

תשובה:

שלום וברכה

אם היתה זו קבלה מוחלטת ללא סייגים, הרי שיש לעשות התרת נדרים, ואין לסמוך על התרה כללית כי צריך לפרוט את הנדר לפחות בפני אחד המתירים, יש לומר לאחד מהם את הנדר ואת הפתח להתרה שהוא פתח מצויין, והם יתירו. אבל אם לכתחילה היתה כוונה לקבל זאת באופן מסוייג, ככל שיתאפשר, אין כאן נדר ומותר. כל מה שנזקק לאבא יש לקחת.

תזכו למצוות!