פתיחת קופסאות שימורים / שקיות – בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב כידוע דעת החזון איש ועוד שלא לפתוח קופסאות שימורים בשבת,לפי הבנתי אחד הטעמים הוא משום שהוא כלי שאינו רעוע ואסור לפתוח אותו בשבת,שאלתי האם לחזון איש ודעימיה יהיה אותו הדין גם לשקית במבה וכו? תודה

תשובה:

לא. בהלכה יש במפורש שתי סוגיות, יש סוגית מוסתקי, העוסקת בכלי רעוע ודיניו, וקופסת שימורים מעבר לחשש שיש כאן עשיית כלי ממש [בזמן החזון איש היו שומרים את הקופסאות הללו ומשתמשים בהן לאיחסון], גם בזמנינו יש לצדד שהיא כלי רעוע – מוסתקי, שיש כללים כיצד והאם ניתן לפותחו בשבת, ויש סוגיא אחרת של חותלות, כל עטיפות הניילון הן פחות ממוסתקי, הן חותלות שאין בהן בכלל ענין של עשיית כלי. אלא שמכל מקום החמיר הגרש"ז אויערבך לכתחילה לפתוח לפני שבת, כי רגילים להשאיר בהן את המאכל עד שהוא מתכלה, ובמידה ופתחו בשבת יש להדר ולהוציא מהשקית את המאכל, כמו כן צידד שלא כדאי לפתוח במקום הדיבוק אלא לקרוע ליד ועדיף לקלקל לגמרי את העטיפה, אבל להזהר לא לקרוע אותיות.

מקורות:

ראהכל הפרטים בשמירת שבת כהלכתה פרק ט.