עבודה שקבלתי בחינם תמורת דבר צדדי ולא קוים התנאי

שאלה:

שלום, אני מגישה תכניות להיתרי בניה, אחד מן האישורים שצריך להמציא – זה מתאגיד המים. בפרויקטים הראשונים שלי התחייבתי ללקוחות שאני אטפל גם בזה וזה כלול במחיר. (התברר לי אח"כ שמי שמטפל בזה הם יועצי אינסטלציה ולא האדריכלים), סיכמתי עם יועץ אינסטלציה אחד – שבפרויקטים הראשונים הוא יעזור לי בחינם להגיש ולאשר, ובתמורה בהמשך אעביר לו את הפרויקטים לטיפול בתשלום. באמת את הפרויקט הראשון הוא כוון אותי מה ואיך לסמן ולהגיש, לאחר כמה פעמים של הגשות חוזרות מתיקונים נדרשים – הוא הגיע למקום נפגש איתם, סידר והוציא לי אישור – השרות הזה היה בחינם כפי שסוכם. אח"כ היה לו אירוע מוחי – וכנראה משהו קצת השתבש אצלו – כשהבאתי לו פרויקט נוסף לטיפולו (היה מדובר בחינם ואמרתי לו שאשלם לו חלקית) הוא הגיש משהו שלא שייך לי והטמיע את שמי במקום שם של אדריכל אחר (למרות שב"מיתב" אמרו לו שלהגשה שמגיש כבר יש אישור…). כשהעביר לי ורצה את התשלום – לא יכולתי לשלם לו על מה שלא שייך לי, אח"כ תקופה ארוכה רדפתי אחריו הן בטלפונים והן במיילים לשמוע מה קורה ואם מטפל בזה ומה מתקדם ולא היה מענה מצידו (למרות שראיתי שפתח את המיילים). ואז הדגשתי לו שלא יטפל בזה ואני מעבירה את זה למישהו אחר לטיפול. מיד אח"כ כמה ימים- הוא מעביר לי את ההגשה שלי ע"י שהטמיע סריקות של חתימות תאגיד המים מתכניות אחרות ודרש את התשלום – מברור מול מיתב וכן הוכח ע"ג התכנית – זה לא אושר מצידם. אמרתי לו שיותר אני לא יכולה לעבוד איתו (מהסיבה שכמה חודשים {וזה המון} הוא עיכב אותי ללא מענה וללא התייחסות לפניות הרבות שפניתי אליו וכן על היותו לא אמין – ואני לא יכולה לעבוד איתו בשום אופן. שאלתי האם על הפרויקט הראשון שעזר לי לאשר – אני צריכה לשלם לו?

תשובה:

שלום וברכה,

אין עלייך חובת תשלומים עבור העבודה הראשונה – היא ניתנה בחינם.

בהצלחה.

מקורות:

הותנה שהעבודה הראשונה לא יקבלו שכר, ולכן אין חובה לשלם. התנאי היה שאת תביאי לו לקוחות אחרים בהמשך. עכשיו שאת מביאה לו לקוחות והוא לא מטפל בהם (באשמתו או שלא באשמתו), את מצידך מקיימת את התנאי והוא כביכול מסרב לקבל תמורה.