כמה עומדים על הבימה בשעת קריאת התורה?

שאלה:

שלום לכבוד הרב, לגבי הדין שצריך לעמוד ליד הבעל קורא, האם מספיק שהעולה יעמוד לימינו או שצריך עוד אחד שיעמוד לשמאלו? או שהשני יעמוד לימין העולה?

תשובה:

שלום וברכה

צריך שיהיו שלושה אנשים על הבימה, וכמו במעמד הר סיני שהיו שלושה, הקב"ה משה שהוא הסרסור ועם ישראל, כך גם כאן, הגבאי הוא כביכול במקום הקב"ה שמצווה מי יקרא, הבעל קורא שהוא הסרסור כמו משה, והעולה הוא כמו עם ישראל. המנהג הרווח הוא שהעולה באמצע, ראה קצות השולחן סי' כה ס"ק יא, אולם רבים נהגו שהבעל קורא באמצע ראה ערוך השלחן שם סעי' ז, וכ"כ בסידור יעב"ץ, ונראה שזה המנהג הרווח אצל קהילות אשכנז. ומכל מקום העיקר שיהיו שלושה. אצל הספרדים נהגו שהעולה הקודם עומד מאחורי זה שעולה עתה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. חידוש גדול בעבורי. שכן ברוב המקומות שאני מתפלל אם צד א' של הבימה לא יעמוד אף א' יהיה מתנדב או שהגבאי/בע"ק יכבד מישהו לעמוד.

    כמובן שאני לא אתווכח עם המתפללים וכן ימשיך לעמוד אם וכאשר יבקשו זאת ממני אך לדעת הרבנים זה מיותר לחלוטין?

  2. יש בזה כן ענין מסויים, משום שיש מחלוקת אם הבעל קורא עומד באמצע או העולה באמצע, וכך כשיש תמיד מישהו נוסף בצד, מרויחים שיוצאים ידי כל השיטות, אבל זה הסיבה היחידה שאני יכול למצוא למנהג זה.