עובד שמצא אבדה בזמן העבודה מי מצווה להשיב?

שאלה:

עובד נתקל באבידה בזמן העבודה, בפועל לקח כשעה להתעסק עם השבת האבידה, האם המצווה על בעל הבית וממילא צריך לשלם לו (או לעשות בעצמו אם לא מעוניין לשלם)?

תשובה:

שלום וברכה,

עובד שמצא מציאה שיש בה סימן, חובת השבת אבדה היא על העובד ולא על המעביד. ולכן הזמן שטרח העובד לא יכול לגבות תשלום מהמעביד. כיון שהשבת אבדה זוהי מצווה פרטית של העובד – אין המעביד חייב לשלם לו על כך. ואם העובד רוצה שלא להפסיד את המשכרות שלו, יכול להתנות בבית דין שכל הפסד כספי שיהיה לו מחמת השבת האבדה ישלם בעל האבדה.

בהצלחה

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רסה, שאין לקחת שכר עבור מצוות השבת אבדה. אבל אם התבטל ממלאכה יכול לקחת שכר כפועל בטל. ואם התנה בפני בית דין יכול לקבל את כל שכרו שהפסיד.