מי שאין בו דעת אסור לרחם עליו

שאלה:

בס"ד שלום רב ברצוני לשאול לגבי מאמר חז"ל " מי שאין בו דעה אסור לרחם עליו " {ברכות לג} הרמב"ם בהליכות צדקה מביא שעדיף לתת כמה פרוטות לכמה עניים מאשר לתת לעני אחד כדי שיגדיל אצלו את מידת הנתינה וחמלה . אם כן למה לא לתת לחסרי דעה אפילו שלא יכירו במתנה או יאבדו אותה אם המטרה היא הנותן אולי יותר מהמקבל ואין לך רחמים גדולים כמו על חסרי דעת ? שבוע טוב

תשובה:

שלום וברכה

יש הרבה ביאורים במפרשים בענין זה:

ככל, רבים אמרו באופנים שונים שמדובר באדם רשע, שבזדון ליבו אינו רוצה להחכים אלא רק להרשיע וללכת בשרירות ליבו, ובעצם הלכה זו היא בכלל ההלכה שלא לרחם על רשעים, ראה יד רמ"ה ב"ב ח א, ובריטב"א שם שמחמת רשעו פורעות באה לעולם מחמתו, ובפלא יועץ ערך דעת, ובמסילת ישרים פרק ב, וראה בן יהוידע סנדהדרין צב שהוא אדם המשיב רעה תחת טובהובאופן דומה בברכת פרץ פרשת בשלח.

עכ"פ לא מדובר בשוטה חלילה שאלו מצוה לסייע להם בכל! אלא באופנים שונים של רשע.