אין דבר העומד בפני הרצון

שאלה:

מה המקור ומה הפירוש למשפט הזה (אם יש לכך מקור כלשהוא או שזה סתם אמרה עממית) ואם למשל אני יש לי רצון חזק להגיש לבוס שלי מכתב פיטורין ולהפסיק לעבוד ויחד עם זאת לא רק שהמשכורת שלי לא תפגע בכהוא זה אלא גם תהיה עליה במשכורת כמו"כ אדם שנשפט לעשר שנות מאסר והוא מאוד רוצה לחזור הביתה מיד לאחר המשפט ושאיש לא יטריד אותו בקשר לכך.

תשובה:

שלום וברכה

אין מקור למשפט הזה, יש מקור למשפט דומה… בזוהר הק' נאמר "ברעותא דליבא תליא מלתא", אמנם בפשטות הכוונה שם לרצון העליון של הקב"ה… אבל יש שלמדו משם גם לרעיון שהזכרת, שעשייה חיובית תלויה ברצון, ובלי רצון חזק זה לא יעשה. אלא שיש הבדל גדול בין המשפטים: המשפט העממי אין דבר העומד בפני הרצון כביכול אומר שהרצון כדבריך יכול לעבור דרך קירות ואין לו גבולות, וזה חסר הגיון כפי שהיטבת לתאר… ואילו לשון הזוהר זה משהו אחר, שכל מה שתבחר לעשות ולא משנה באיזה תחום, אם לא יהיה לך רצון חזק ונכונות להשקיע, לא תצליח בו. כלומר לא כתוב בזוהר וגם איש לא מבטיח שעם רצון חזק בהכרח תצליח בכל דבר [וכנראה שאם הקב"ה לא ירצה ולא כך נגזר על האדם הרי שהוא לא יצליח בדברים מסוים גם אם הוא ירצה מאוד], אבל בלי רצון אין כלום [וזה אפשר להבין בלשון הזוהר שאכן צריך רצון הלב חזק], וזה כבר בהחלט הגיוני…

תצליח בכל אשר תפנה!