ברכת הגומל ליולדת

האם לפי מנהג אשכנז יולדת צריכה לברך הגומל? ומה נוסח הברכה?

תשובה:

שלום רב.

נחלקו בזה הפוסקים, ומנהג רוב העולם שהאשה מברכת ברכת 'הגומל' לאחר הלידה. ברכה זו צריכה להאמר בעמידה בפני עשרה גברים, ולכן יש למצוא הזדמנות שבה יהיו עשרה גברים בביתה ותברך את הברכה המובאת בסידורים וזה נוסחה: בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹקינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם הַגּוֹמֵל לְחַיָּבִים טוֹבוֹת שֶׁגְּמָלַנִי כָּל טוֹב. והציבור עונים אחריה: אָמֵן. מִי שֶׁגְּמָלֵךְ כָּל טוֹב הוּא יִגְמָלֵךְ כָּל טוֹב סֶלָה'.

מקורות:

בסדר ברכות הנהנין (לבעל שו"ע הרב) פי"ג הביא שאשה יולדת אומרת הגומל, וכן כתבו רבים מהפוסקים, אמנם במשנ"ב (סי' ריט סק"ג) הביא מחלוקת אם המנהג שנשים מברכות ברכת הגומל או לא, אולם דעת רוב ככל הפוסקים שמברכות, וכן מבואר בחיי אדם ועוד, עי' בשו"ת יחוה דעת (ח"ד סי' טו) שהביא דברי הפוסקים בזה שכן עיקר, וכן נהגו רוב העולם, ועי' בירור הלכה (תנינא או"ח סי' ריט). אולם יש שנוהגים שאין מברכות הגומל על לידה אם לא היתה בסכנה מוחשית.