משנה אותיות נשמה

שאלה:

שלום לכבוד הרב, מעבר לזה שמשנה הם אותיות נשמה, מה העניין המיוחד ללמוד משניות לעלוי נשמת אדם שנפטר?

תשובה:

שלום וברכה

כמובן האותיות זה רק סימן… אין מקריות בעולם, וזה רק מגלה לנו שבשורש יש הנאה מיוחדת לנשמה בלימוד המשניות. זאת מעבר לכך שכל מצוה הנעשית במיוחד לעילוי נשמתם גורמת להם עילוי נשמה גדול.

ועוד עי' בספר שער ראובן [עמו' תמד] שהביא מספר הסברים בכך: דברי הבאר היטב [א, ו] בשם האר"י ששיעור משניות קודם לכל דבר כי משנה אותיות נשמה. והחיד"א בספר שם גדולים הביא שלאחר פטירתו של אדם כשדנין אותו לגהינום קורא לכל שבט ושבט שיצילוהו ואין עונה וכשקורא לאשר בן יעקב משיב קראת משנה מימיך אם אומר לו הן מיד מוציא אותו מגיהנום בזכות המשנה.

ובשו"ת ישכיל עבדי [ח"ו או"ח כח, ה] כתב שכל לימוד שיאמר לפניו לעילוי נשמת פלוני מועיל לנפטר וללימוד הזוהר הקדוש והקבלה יש יותר מעלה ובמיוחד בשבת, ולכן נקרא זוהר שמזהיר לנשמה. וכן משנה שמצילו מן הגהינום. [ועוד הביא שם את דברי הגשר החיים שכך נוהגים ביום היארצייט ללמוד משניות ודווקא פרקים שמתחילים באותיות משמו של הנפטר ולסיום ד' משניות ממסכת מקוואות פרק ז' משניות ד- ז]