מוקצה בשבת

שאלה:

השאלה: מה דין הרמת בקבוק חומר ניקוי כבד מ-מעל שקית אוכל-חתול, במהלך-שבת, והחזרתו למעל השקית-אוכל [לאחר שהוצאנו מהשקית-אוכל עבור החתול] במהלך-שבת ? לגיטימי לחלוטין לפעול את זה, כי זה משמש משקולת לשקית-אוכל גם ביום חול ? הבקבוק בהיותו -כבד-משקל -נועד למנוע פתיחת השקית על ידי רוח או על ידי החתול. -נאמר לי ע"י רב-אורתודוקסי: "יש לחפש פיתרון אחר. כי חומר ניקוי הוא לא ראוי לאכילה ומוקצה בשבת." – אבל לא-הבנתי: למה זה מהותי מה בתוך הכלי? חלק מהתפקיד היומיומי [כל-ימות-החול עד-כה] של הבקבוק חומר-ניקוי הזה הוא להיות משקולת בלי-כל-מודעות-ואכפתיות לתוכן-שלה, = למה שנמצא בתוך הבקבוק [לעיתים נדירות-יחסית אנחנו משתמשים בחומר-ניקוי המדובר. = אולי פעם 1 בחודש. -לעומת זאת: לפחות-פעם-1-ביום, -כל-יום-בשנה: הבקבוק הזה משמש כמשקולת לסגירת-השקית-אוכל, ושמירה מפני פתיחת-השקית ע"י החתול]. -אז האם באמת יש הבדל מהותי בין בקבוק כזה שבמקרה יש בו חומר ניקוי, לבין משטח-כבד שמיוצר על-מנת להיות אך-ורק כלי-לסגירת השקית-אוכל-חתול ? האם באמת אסור להשתמש ב-בקבוק-חומר-ניקוי-הכבד הזה, -כאמצעי לסגירת השקית אוכל גם בשבתות וחגים ? תודה

תשובה:

שלום וברכה

כיון שיש לכם כוונה להשתמש בחומר הניקוי הזה לייעודו המקורי, והשימוש הזה אינו ראוי לשבת, אכן זה מוקצה ויש למצוא פתרון אחר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מחילה, אך היכן נאסר שימוש בחומרי ניקוי בשבת? לפי שמירת שבת כלהכתה פרק י"ב אין בכך איסור ולכן אין כאן דין מוקצה, ונדמה לח שבדיוק על פי מקור זה הובאה באתרכם התשובה הבאה

    https://din.org.il/2018/09/13/%D7%A9%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%A9-%D7%91%D7%9E%D7%91%D7%A8%D7%A9%D7%AA-%D7%A9%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA%D7%99%D7%9D-%D7%95%D7%97%D7%95%D7%9E%D7%A8%D7%99-%D7%A0%D7%99%D7%A7%D7%95%D7%99-%D7%91%D7%A9%D7%91/

  2. זה פשוט תלוי באריזה חומר ניקוי מדובר, למשל סנט מוריץ, ודאי מוקצה בשבת כי אין לו שימוש בשבת, הכל לפי הענין.