סליחה על מה שאני לא יודע…

שאלה:

בקשר לשאלה הזאת http://din.org.il/2014/10/13/%d7%a9%d7%90%d7%9c%d7%94-%d7%97%d7%93%d7%a9%d7%94-%d7%a0%d7%95%d7%a9%d7%90%d7%99%d7%9d-%d7%a9%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%9d/ בתגובת הרב המשיב – כיצד ניתן לסולח על מה שלא יודעים? אני אישית "סלחתי לכולם" עד שנודע לי…

תשובה:

אדרבה, בעצם אתה רוצה לסלוח לכולם, אלא שכאשר אתה שומע מה עשו לך, רגשות שאינם מהשכל משתלטים עליך, אבל הרצון האמיתי והשקול שלך הוא כן לסלוח…

ובכלל יש לדעת שהרי גם אנחנו כשעומדים בתפילה מול ה' יתברך שיסלח לחטאנו, הרי בוודאי שאיננו מרגישים ראויים לכך שיסלח לנו, ובמיוחד שמידי שנה אנו באים ומבקשים סליחה ושוב נופלים וחוטאים, אך בודאי שאין זה מן השפה ולחוץ מכיוון שכעת אנחנו באמת מתחרטים בלב שלם על כל העוונות והחטאים והפשעים שעשינו ורוצים לשוב לה' בלב שלם. וה' רואה את הרצון הכנה שלנו עתה לחזור בתשובה ומוחל וסולח לנו.

וכשנשווה את זה לעבירות של צער שאחרים גרמו לנו הרי שיש כאן סיבה למחול בגלל שאנו רוצים שגם ה' ימחל לנו על כל חטאנו וכמו שאנחנו אוחזים במידת המחילה כך ה' מוחל לנו. וכן שכמו שה' רואה את הרצון הכנה עתה בזמן בקשת הסליחה וחזרה מן החטאים בלב שלם, כך גם אנחנו נלך בדרכיו ונראה את הרצון של מבקש הסליחה לחזור בתשובה, ושהוא חוזר בו מרע שדיבר וגרם.

כך נראה לי.