תפילין של רבינו תם

שאלה:

שלום כבוד הרב, עפ"י רוב המקובלים שאומרים שגם תפילין ר"ת אמת איזה מצווה מקיימים בהנחתם?למשל בהנחת רש"י דאורייתא ובר"ת דרבנן, או שיוצאים ברש"י ור"ת זה מנהג חובה, או שכל תפילין זה חצי מצווה ורק שמניחים 2 קימו באותו יום מצוות תפילין?כלומר איזה מצווה הם מכוונים לקיים בהנחת שתיהם? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ככל שהלכה כמו רש"י אין קיום מצוה בהנחת התפילין של רבינו תם אלא כעין מנהג בעלמא, אלא שהדבר פועל תיקונים גדולים שבמים. צריך להבין שהתיקונים הנפעלים אינם בהכרח כרוכים בדרגת החיוב. כרפס הוא רק מנהג בליל הסדר אבל בקבלה הוא מרכיב מאוד יסודי בסדר הורדת השפע וקבלת המוחין כידוע לחכמי הקבלה, וכך גם תפילין רבינו תם התיקון הנעשה על ידם גבוה מזה הנעשה על ידי התפילין של רש"י, אף שאין בהם מצוה אלא מנהג [כמובן יש נוהגם להניח של רבינו תם כדי לחשוש לדעתו שכך העיקר להלכה וזה נושא אחר].