היקש – מידות שהתורה נדרשת

שאלה:

"היקש" הוא כידוע מן התורה, אם כך מדוע הוא לא מופיע בי"ג מידות שהתורה נדרשת בהם ?

תשובה:

שלום וברכה,

היקש הוא מושג כללי ומושג פרטי.

היקש במושג הכללי: בתלמוד הוזכר היקש על לימוד של בניין אב, גזירה שווה, ודבר הלמד מעניינו.

היקש במושג בפרטי: הוא שתי מילים סמוכים שמלמדים אותנו להקיש את שתי הפרשיות. כגון ויצאה והייתה לאיש אחר – מקיש הוויה ליציאה – מכאן למדים הלכות מסוימות שנלמדים מגיטין לקידושין. היקש במושג הפרטי נכלל במדה של גזרה שווה. בגזרה שווה הלימוד משתי מילים זהות. ואילו בהיקש הלימוד משתי מילים סמוכות. לכן לא הוזכר בי"ג מדות הקש, משום שנכלל בגזרה שווה. ולפעמים הוא כולל כמה לימודים

בהצלחה.

מקורות:

ראה אנציקלופודיה תלמודית ערך הקש.