שמע קדושה או קדיש באמצע שמונה עשרה

שאלה:

שלום, אם אני מתפלל תפילת עמידה בקצב איטי יותר משאר חברי המניין וכבר חזרת הש"צ ואני עדיין באמצע השמונה עשרה, האם להפסיק ולומר אמן וקדושה עם כולם או להמשיך את תפילתי בלחש ולהפסיד את הקדיש וכו'? *זכור לי ששאלתי שאלה זו בעבר, אך אינני מוצא אותה לצערי.

תשובה:

שלום וברכה

כאשר שומעים קדושה שותקים וממתינים ומכוונים על תנאי, שאם הקדושה היא הפסק אינני רוצה לצאת ידי חובה מהחזן בשומע כעונה, אבל אם אינה הפסק אני בהחלט רוצה לשמוע ממנו [ולכן גם החזן ידע שעליו לכוון להוציא את השומעים ידי חובה]. ראה תוס’ בסוכה לח ב. במידה וכבר סיימת שים שלום, יש לומר יהיו לרצון ולענות רק את הפסוקים קדוש וברוך [בלי נקדש וכו’ וימלוך וכו’], ואחר כך להמשיך באלוקי נצור. באלוקי נצור באופן זה תוכל לענות גם אמן יהא שמיה רבה ואמן של דאמירן בעלמא ואמן של הא-ל הקדוש אבל לא על שאר ברכות ושאר חלקי הקדיש. לפני אלוקי נצור אין לענות.

שיתקבלו התפילות!