ריבית על תשלומים

שאלה:

אני רוצה למכור מוצר במחיר מסוים ולאפשר מספר תשלומים גבוה במחיר גבוה יותר, איך אוכל להציג זאת בלי איסור ריבית? אם אציג את המוצר שיש לו שני מחירים וכדלעיל האם זה מותר? או שחובה להציג את המחיר היקר ולומר שמוזיל למשלם בפעם אחת?

תשובה:

שלום וברכה,

שתי האפשרויות אסורות. בין אם מציג מחיר נמוך ותוספת על תשלומים. ובין אם מציג מחיר גבוה בתשלומים והנחה למשלמים מראש. העצה היחידה להציג את המחיר היקר בתשלומים. ואחרי שהלקוח יעשה קניין יוכל המוכר להציע לו שאם ישלם הכל בתשלום אחד יקבל הוזלה.

כמו כן אם יש למוכר היתר עסקה בעסק שלו, וזה נמצא במקום גלוי לכולם, ניתן לסמוך על ההיתר עסקה, ובלבד שההבדל בין המחיר הנמוך למחיר הגבוה בתשלומים לא יהיה יותר מכ12%.

בהצלחה.

מקורות:

כאשר קובעים מחיר של תשלומים ומחיר של תשלום אחד, נחשב שיש כאן כמה תשלומים – ואסור. אבל אם כבר עשה קניין מותר להוזיל כיון שהחוב הוא מחיר גבוה והוזלה למקדים מראש. כמבואר בשו"ע.

היתר עסקה מועיל, אבל צריך שהבדל המחירים יהיה סביר כמו בעסק, כאשר הריבית גבוהה זה לא עסק אלא הלוואה בריבית.