ספק בכור בהמה טהורה בימינו

שאלה:

שלום. אדם מתחזק, קנה עז וילדה היום בכור זכר. לשאלתי אמר, כי אינו יודע ואין לו שום אפשרות לברר עם המוכר הקודם (יהודי),האם העז כבר ילדה או הפילה וכו'.כמובן שגם לא עשה שותפות עם גוי, כי לא ידע את ההלכה. השאלה עכשיו במצב שנוצר איך להתייחס לספק הנ"ל? ומה להורות הלכה למעשה? יש לציין שהוא ספרדי. נשמח לתשובה מהירה ומנומקת במקורות

תשובה:

שלום וברכה,

אינני רוצה לקבוע בזה מסמרות כיון שמדובר דביני קדשים החמורים ואינני עוסק בזה בדרך כלל, אולם ראה שו"ת בית אב"י חלק א סי' פז שכתב שכאשר מדובר בספק בכור מותר להטיל בו מום על ידי גוי וכך יפסל למזבח ומותר לכהנים באכילה והכהן יכול להאכילו לזרים, וזאת משום שהטלת מום יש סוברים שהיא מדרבנן, וכאן הוא ספק בכור ומדובר באמירה לגוי שזה כבר שני שבותים, ועיין בזה עוד בחזון איש קדשים סי' כד ס"ק ג.

להדרכה יותר מעשית מומלץ לפנות לבית המדרש אמונת אי"ש למצוות התלויות בארץ של הרב אפרתי, תוכל למצוא אותם באתר שלהם, הם עוסקים בענין הבכורות בכל הארץ.

שבת שלום ומבורך.