רוב תשמישו בהכשרת כלים לפסח

שאלה:

א. סכין שכל השנה משמשת לקילוף פירות וירקות ופעם אחת השתמשו בה בחמץ חם לדעת מרן איזה הכשר צריך? ב.סיר שבידלו בו כל השנה רק ירקות ללא חשש חמץ ופעם אחת השתמשו בו במרק חם חמץ איזה הכשר צריך לדעת מרן?

תשובה:

שלום וברכה

אכן, למנהג בני ספרד שהולכים אחרי רוב תשמיש, לאחר 24 שעות שהבליעות שהיו בו בחם הם כבר נותן טעם לפגם, די להכשיר בצונן ברחיצה טובה בעלמא.

הסיבה שמותר להניח אפילו דבר חם, כי בלאו הכי הוא לא בן יומו ורק חומרא דרבנן היא להכשירו, ולא החמירו כשרוב תשמישו בכך.

מקורות:

משנה ברורה בסי’ תנא ס”ק מו מבואר, שגם לדעת השו”ע שהולכים אחרי רוב תשמישו, אם יודעים שבתוך ה24 שעות האחרונות היה בחם, יש לעשות הגעלה או עירוי הכל לפי הענין.