לא בשמים היא – אליהו הנביא יגלה הלכות?

שאלה:

מה המשמעות המלאה של "לא בשמים היא" ? האם זה רק כאשר יש מחלוקת בין בית דין של מעלה/שמים לבית דין של ארץ – לא בשמים היא = אז פוסקים לפי בית דין של ארץ ? או שזה גם לגבי: מה עושים כאשר במשך הדורות נשכחת הלכה – האם מוכרחים לתזכורת מחפץ-ארצי כגון: ספר -שהיה קיים בגשמיות ברציפות בתוך ארכיון-גשמי, או באמצעי-הארצי של: הזכרות באמצעות פלפול-מדרש כמו מה שהיה לאחר שמשה-רבנו נפטר, או שמותר באמצעות תקשור-משמים-בחלום או ב-ערות/ערנות-מלאה, -לקבל תזכורת להלכות שהיו בארץ, ונשכחו וכעת רוצים להחזיר אותן לארץ לצורך פסיקה למעשה ?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי שניתן להעזר גם במשים לגבי גילוי הלכות שאינן ידועות לנו, ידוע השו"ת מן השמים של רבי יעקב מטרויש שעשה שאלת חלום, אבל עוד יותר ידוע לנו הרבה פעמים בש"ס שנאמר תיקו, וכבר דרשו על כך נוטריקון "תשבי יתרץ קושיות ובעיות", ברור שאם יש הלכה שאינה ידועה, מי לנו נאמן יותר מאליהו הנביא המביא לנו את הידיעה משמים. רק כאשר זה מתנגש עם כללי הפסיק כמו בתנורו של עכנאי שהיה מחלוקת יחיד ורבים ומן השמים יצאה בת קול כדעת היחיד, אמרו לא בשמים היא!

שבת שלום.