לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ברית הרדמה לאדם מבוגר – הרדמה

שאלה:

בסד אדם שעושה ברית מילה בגיל 30 האם יכול לעשות הרדמה כללית מבחינה הלכתית? אשמח למקורות

תשובה:

שלום וברכה

הרדמה כללית אין לעשות, בפוסקים מבואר שיש חשש שאדם שמורדם דינו כשוטה שאינו בתורת שליחות לקיום המצוה, אבל הרדמה מקומית ניתן לעשות וזה מספיק לגמרי. אין אגב שום הגיון לעשות הרדמה כללית, מדובר בפעולה כירוגית מאוד שולית.

מקורות:

על הרדמה כללית ראה בהרחבה בס' משנת הגר לרבי משה קליין. לגבי הרדמה מקומית:

באגרות משה יו”ד חלק ד’ סימן מ’ הביא בשם הגרש”ז אוירבך זצ”ל שהסיבה שאין עושים הרדמה בברית מילה מפני שאין רוצים לעשות שינויים במצווה זו, אך הוא שם כתב שהטעם הוא מפני שאין זה בריא להם ועדיף לעשות את המילה בלא הרדמה לבריאות התינוק. וכן הביא בנשמת אברהם חלק ה’ עמוד פג בשם הגרש”ז והגרי”ש אלישיב זצ”ל שאין ענין לגרום צער לתינוק במילה ואם יתברר שאין סכנה לתינוק במשחה מרדימה יהיה מותר להשתמש בה לצורך ברית מילה. ובשבט הלוי חלק ה’ סי’ קמ”ז כתב שבמילת מבוגר או מילה מסובכת נוהגים להשתמש בהרדמה מקומית בלי פקפוק. אמנם עי’ בשו”ת אמרי יושר חלק ב’ סימן ק”מ אות ג’ שכתב שאין להשתמש בחומרי הרדמה כי המילה צריכה להיות בצער. ועי’ גם בשו”ת מהרש”ם חלק ו’ סי’ ק”ח וביביע אומר ח”ה יו”ד סי’ כ”ב. ולמעשה הורו הפוסקים שמשפחה המתעקשת על משחה מותר לעשות את הברית בדרך זו. לעיון בכל הדעות הרפואיות והלכתיות בענין זה כדאי לעיין באינצקלופדיה הלכתית רפואית חלק ד’ עמ’ 570 ואילך באריכות רבה.