מתווך שדורש מהמוכר תיווך גבוה

שאלה:

מתווך שמסכם עם המוכר ששווי הדירה 100, ומתנה עם המוכר שאם ישיג קונה ב120 אזי התוספת של 20 יהיו שייכים למתווך, והמוכר מסכים. אלא שהקונה הפוטנציאלי כבר דיבר עם המתווך, והמתווך לא הודיע למוכר על כך שכבר נפגש עם הקונה הפוטנציאלי בזמן שסיכם עם המוכר על דמי התיווך, האם מותר לעשות כן.

תשובה:

שלום וברכה,

מתווך שהודיע למוכר שכל התוספת שימכור מעל המחיר שדרש יהיה עבור המתווך – מותר למתווך לקבל את התוספת שהצליח להוסיף על המקח. וכמבואר בשו"ע חו"מ סימן קפה סעיף ד. אמנם במקרה דנן שהמתווך מציג את עצמו כאילו הולך לחפש קונה ולכן הסכים המוכר לדרישתו של המתווך שכל תוספת שיצליח להוסיף במחיר יהיה שיך למתווך, ואילו היה יודע שהמתווך כבר השיג קונה שמוכן לקנות ב120 לא היה מסכים לתת את התוספת למתווך, יש בזה איסור גנבת דעת, ולכן אסור למתווך להציג מצגת שווא כאילו הולך לטרוח ולחפש קונה כאשר כבר יש את הקונה באמתחתו.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם בשל גנבת הדעת הסכמת המוכר לשלם את ההפרש הנה הסכמה בטעות ולכן אינו חייב לשלם את התוספת? והאם במקרה וכתוצאה מכך שהתברר למוכר שהמתווך לא חשף בפניו את כל הנתונים, לא ניגש לעסקה, האם יש שאלה של מחוסר אמנה?

  2. אם לא חשף את כל הנתונים יש בזה איסור גנבת דעת, ויתכן שאם לקח את הכסף נחשב לגזל כיון שע"ד לא התחייב.
    מחוסרי אמנה שייך רק בהבטחה לתת או למכור, ולא במקרה הנ"ל