לקחת חפצים עם סימן מבית כנסת שעורך פינוי

שאלה:

בבית הכנסת שבו אני מתפלל הוכרז על פינוי חפצים כללי במועד מסויים. לאחר מכן ניתנה ארכה ליומיים נוספים שאחריהם החפצים יושלכו לאשפה. ראיתי שם נרתיק ללולב, ועליו שם וטלפון. התקשרתי לבעלים כדי שיבוא לקחתו. הוא שמח מאד ואמר שתוך 5 דקות הוא מגיע. אחרי יומיים כשהגיע המועד ראיתי שהנרתיק עדיין שם. לקחתיו משם כדי שלא יושלך לאשפה. האם הנרתיק במצב זה שייך לי כמציל מזוטו של ים וכדו' או שעלי להשיבו לבעליו העצלן?

תשובה:

שלום וברכה,

אם תלו גבאי בית הכנסת שלט מראש שכל החפצים שנשארים יהיו הפקר, אזי בהגיע מועד הפינוי החפצים נעשו הפקר ומותר לקחתם.

אם לא תלו שלט כזה, ואתה הודעת לבעל החפץ שעורכים פינוי, והלה ידע ולא בא לקחת, יש לראות זאת כאבדה מדעת, ומותר לקחת.

במקרה שבית הכנסת לא תלו שלט, ובעל החפץ לא יודע על פינוי, אם מתחיל הפינוי בפועל, אזי כל החפצים נעשים הפקר שמשעה מתחילים לפנות, ומותר לקחת גם חפצים שיש בהם סימן.

בהצלחה.

מקורות:

במקרה שלא הודיעו מראש שהחצים הנשארים יהיו הפקר ולא נודע לבעלים על הפינוי, אפ"ה בשעה שמתחיל הפינוי הכל נעשה הפקר, וכמבואר בנתיבות סימן שסא ס"ק ב גבי ליסטים שבאים על הממון שמיד נעשו הפקר, לפני שהגיעו ליד הליסטים.