למען ירבו ימיכם לצד ימין וימי בניכם לצד שמאל

שאלה:

שלום וברכה ראיתי וכמה מקומות שנוהגים שבשעה שהשליח צבור אומר בקריאת שמע למען ירבו ימיכם הופך פניו לימין, וימי בניכם לשמאל. וראיתי שהילקוט יוסף כותב שאין לנהוג כן. מה המקור למנהג זה? האם כתוב בפוסקים?

תשובה:

נראה שיסוד המנהג הזה הוא שכביכול החזן מברך את הציבור ב"למען ירבו ימיכם וימי בניכם", אבל אכן הוא מנהג ללא מקור ולכן התרה הגר"ע יוסף שאין צורך בכך, וראה אוצרות ההלכה סי' יז שהביא ששאל גם את הגר"ח קנייבסקי שליט"א וביטל מנהג זה.

וכתב שם [עמו' 223 הערה 61] שכן הורה לו הראש"ל הגר"ע יוסף זצ"ל, וכן כתב לו הגר"ח קנייבסקי שליט"א שאין צריך השליח ציבור להפוך את פניו. וכן הביא מספר חסידים סי' תשס"ח שהקורא ק"ש לא יחשוב על אוהביו "למען ירבו ימיכם" ולא על אוייביו "ואבדתם מהרה", אלא לא יחשוב דבר.

ועי' גם כן בספר כף החיים [יד, מו] שכתב על פי דברי הספר חסידים שלא יחשוב בק"ש לא על אוהביו ולא על שונאיו [אמנם כשמתפלל ברכת רפאנו יכול לחושב על חולה ולהוסיף בתפילתו] שאין נראה נכון מה שנוהגין אורך ימים בימינה ובשמאלה. ודן דאולי יש הפרש בין השליח ציבור לחזן, ומ"מ מסיק תורה לחוד בקריאת ס"ת וענין קריאת שמע לחוד.