ניצול הזמן בעבודה

שאלה:

שלום ושבוע טוב אני עובד תחת מעסיק אשר מצבו הבריאותי אינו מאפשר לו להיות במקום העבודה, עקב זאת ועוד סיבות, שחיקה וכו', יוצא שאיני עובד חלק ניכר משעות העבודה, ומתקיים בו מאמר הגמ' הרוצה לאבד מעותיו ישכור פועלים ואל יהא עמהם. ולכן, שאלתי א) האם אני אמור להכריח את עצמי לעבוד כדי לא לעבור על איסור גזל ואם לא מתאים לי שאחפש מקום אחר. או מכיון שמסתבר שהמעסיק מודע לבעיה שב ואל תעשה (עדיף) ?

תשובה:

שלום וברכה,

פועל צריך למלא את זמן העבודה, ולא לבזבז שעות על חשבון המעסיק. העובדה שהמעסיק לא נמצא במקום העבודה לא מתיר לעובד להתבטל. הגמרא נתנה עצה טובה למעביד אבל לא עצה טובה לעובד…

לכן יש לחזור ולהתאמץ למצות את הזמן, ואז לא יהיה צורך לעזוב את העבודה. וכבר הבטיחו לנו חז"ל שעובד שנוהג ביושר נוטל שכרו בעולם הזה ומתעשר.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות שכירות פועלים סימן שלז סעי כ:

מוזהר הפועל שלא יבטל מעט כאן ומעט כאן, אלא חייב לדקדק על עצמו בזמן, שהרי הקפידו על ברכה רביעית של ברכת המזון שלא יברך אותה; וכן חייב לעבוד בכל כחו, שהרי יעקב הצדיק אמר: כי בכל כחי עבדתי את אביכן (בראשית לא, ו); לפיכך נטל שכרו אף בעולם הזה, שנאמר: ויפרוץ האיש מאד מאד (בראשית ל, מג).