הלוואה במט"ח

שאלה:

שלום לכת"ר , שאלתי נוגעת בענייני הלוואות – יש לנו קרובת משפחה שעובדת בחו"ל ובקשנו ממנה הלוואה להקמת העסק . אציין שהעסק הוא בשותפות עם עוד יהודי שאינו קשור אליה . היא הציעה שתשלח את ההלוואה במזומן ע"י שליח שמגיע לארה"ק בדולרים . אני מעוניין לקחת את ההלוואה ולהשקיעה בעסק אך אני חושש לעניין הריבית , שהרי שער הדולר משתנה ויכול לעלות בזמן החזר ההלוואה . האם בכדי להינצל מאיסורי ריבית , זה יהיה נכון שאקבל את הכסף במזומן בדולרים , אמיר אותו לשקלים ואסכם מול המלווה שההחזר יהיה לפי הערך בשקלים ביום המרת המטבע . דהיינו לוויתי 1,000 $ ששויים בשקלים 3440ש"ח כיום ואסכם עם המלווה שההחזר בעתיד יהיה בדיוק 3440 ש"ח לפי ערך הדולר שהמרתי לשקלים וזאת למרות שבעתיד הערך יכול להיות גבוה יותר נניח 3,600 ש"ח . האם בסיכום שכזה ביני למלווה(בע"פ) זה נכון על מנת להינצל מריבית ? כמו"כ במקרה שכזה אני מניח שאין צורך בהיתר עסקא ביננו. האם כך הדברים ? בתודה ואיחולי ברכות

תשובה:

שלום וברכה,

הרעיון שהצעת מועיל להיפטר מריבית, שאם ממירים את הדולרים לשקלים דינו כמכירה, ואתה משלם לפי השער שקיבלת את הדולרים.

אמנם יש עצה פשוטה יותר, שאם יש לך דולר אחד משלך מותר לך ללוות 1,000$ ולהחזיר 1,000$, גם אם השער משתנה, כדין הלוואת סאה בסאה שאם יש לו מעט לווה עליו הרבה. ולכן אם תחזיק דולר אחד בשעת ההלוואה אין צורך להמיר את הדולרים לשקלים.

בהצלחה.