שותף שלא פועל למען השותפות

שאלה:

לפני מספר שנים הכנסנו שותף לעסק בציפייה שיהווה חלק פעיל בעבודה, למעט להחתים כרטיס השותף כמעט ולא עושה דבר בעסק. על פי חוזה השותף שווה זכויות את חלקו שילם מהמשכורת שהוא מקבל ללא תמורה בעסק. מה אפשר לעשות? כדי לסיים את השותפות שלו?

תשובה:

שלום וברכה,

לגבי סיום השותפות: אם לא קבעתם את זמן השותפות, ניתן לפרק את השותפות מתי שרוצים. ותוכל לדרוש עכשיו לסיים את השותפות. אם קבעתם זמן לשותפות, לפי ביאור הנתיבות גם בזה ניתן לדרוש פירוק שותפות באמצע הזמן.

לגבי תביעות העבר שאתה טוען שלא עבד ולא הרוויח לשותפות, על זה צריך תבוע בבית דין כדי לשמוע את הצדדים.

בהצלחה.

מקורות:

שותפות שלא קבעו זמן – ראה שו"ע חו"מ סימן קעו סעיף טז.

קבעו זמן לשותפות – פסק הרמ"א (שם סעיף טו) כשיטות שגם אם שותף האחד קלקל לא ניתן לפרק את השותפות תוך הזמן. ודלא כחולקים. אולם הנתיבות ביאר שאין מחלוקת בדבר, ואם הפסידא הוא פסידא דהדר – הפסד שאפשר לשום את ההפסד ולהוציא מהשותף שקלקל את ההפסד, לא ניתן לפרק את השותפות. אבל אם לא יהיה ניתן לאמוד את הפסד השותפות, ולא נוכל להוציא מהשותף את ההפסד נוכל להוציא ממנו את השותפות, ניתן לפרק את השותפות בתוך הזמן. ולפ"ז במקרה שלכם אם לא ברור כמה יהיה ניתן להרוויח, וגם אם יהיה ניתן הרי שהשותף שלא עובד לא ירצה לשלם עבור ההפסדים, נחשב לפסידא דלא הדר, וניתן לפרק את השותפות תוך הזמן.