מצלמת בבית המדרש כדי לראות אם האברכים לומדים

שאלה:

שלום רב האם מותר לשים מצלמת מעקב בבית המידרש כדי לרגל האבריכים אם לומדים היטב או מדברים הבל או ליצנות?בלי ידיעתם שהמצלמת היא במקום ניסתר ולא רואים אותה. נא לתת נמקור אם אפשר. תודה. מימון

תשובה:

שלום וברכה,

ראש כולל שמושיב אברכים ללמוד ומשיג תרומות עבורם זכותו להניח מצלמות כדי לראות האם מקיימים את חובתם כלפי הכולל. האברכים הנם כעין שכורים לראש כולל, וזכותו לראות אם ממלאים תפקידם, ואין בכך איסור הלכתי. [ואפשר שהדבר אף מזכיר לאברכים את דברי המשנה שעין רואה ואוזן שומעת וכל מעשיך בספר נכתבים]

עם כל זה לעניות דעתי לא כך מחזיקים כולל, צריך שיהיה אימון בין האברכים לראש כולל, ולא שיעקוב אחריהם כל הזמן. וברור שצריך לחזק ולדרבן את האברכים שישקדו כמה שיותר על התורה ועל העבודה, אך באופן שהם בעצמם ירגישו מחויבים לכך ולא מכוח השגחה חיצונית, ולכן כדאי שהדרך לכך יהיה באמצעות עידוד של שמירת סדרים – ובהגשת דו"ח חודשי [כפי שמצוי בהרבה כוללים, ובעצם כל אברך רוצה לבוא מוקדם ככל האפשר ותוכנית זו מסייעת לו לעמוד בזה]. וכן לערוך מבחנים חודשיים על הנלמד, [שבעצם האברכים רוצים לדעת היטב והמבחן מחייבם לכך]. והדרך הממולצת ביותר היא תוכנית ומחויבות של כתיבת חידו"ת וסיכומים על הנלמד. וכלל הדבר שכדאי לבוא מכיוון של דירבון ויצירת לחץ של הספק, ולא מכיוון של מעכב של מצלמות.

בהצלחה ותזכו להגדיל תורה.