ארוחת ערב לפני ערבית

שאלה:

שלום! בחור ספרדי ראה שהרב דוד יוסף כתב בספרו הלכה ברורה שמנהג הספרדים שלא לאכול מעל כביצה לחם לפני תפילת ערבית גם אם שמים שומר וגם אם יש מניין קבוע. וכן הוא שמע שכן דעת הראשל"צ הרב יצחק יוסף. הוא נוהג ללכת בכל הלכותיו כדעת הגר"ע יוסף- מה עליו לעשות באם בישיבתו (הספרדית) ארוחת ערב היא ב7 וחצי וערבית רק ב8, כך שלא יוכל לשיטה זו לאכול מעל כביצה לחם מצאת הכוכבים? אשמח למקורות. תודה

תשובה:

שלום וברכה

אינני בקי די הצורך במנהגים, ודאי לא במנהגי הספרדים, אבל ודאי שאם כך הוא הסדר בישיבה יש לסמוך להקל, מי לנו גדול מהמשנה ברורה עצמו שמתיר על ידי שומר, ראה סי' רלה ס"ק יח, וכ"כ באגרות משה ח"ד סי' צט. נכון הדבר שבכף החיים שם ס"ק טו כתב ששומר מועיל רק לענין החצי שעה שלפני זמן ערבית ולא לאחר שהגיע הזמן, אבל אם כך הם סדרי הישיבה ובאופן אחר יגרם ביטול תורה או טורח מרובה ודאי יש להקל. כמו כן אפשר לקרוא קודם קריאת שמע על תנאי, שאם הלכה היא שלא מועיל שומר אתה רוצה לצאת ידי חובה בקריאה זו אם אכן כך עדיף על פי הלכה, אמנם עדיין יש את נושא התפילה אבל זה כבר הרבה יותר קל בפרט בערבית שחיובה קל משאר תפילות.