לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

לדרוש פיצוי עבור הלנת שכר

שאלה:

שלום רב שאלתי בדיני ממונות- אשמח גם למקורות. אני עובדת במקום בו כמעט כל חודש משלמים משכורות באיחור משמעותי, דבר המסב עוגמת נפש רבה ולעיתים אף נזקים כספיים. ע"פ חוק מגיע לכלל העובדים פיצויים כספיים על הלנת השכר, אך אנחנו לא מבקשים אותם כדי לא להסתכסך עם המעסיק שלנו. האם מותר להוציא מהמעסיק כסף זה בצורה אחרת כמו- דיווח שעות עבודה יותר ממה שבאמת עבדנו וכדו'..? או שהוא חייב לתת את הסכום מתוך ידיעתו? תודה רבה !

תשובה:

שלום וברכה,

פיצוי על הלנת שכר, יש בזה איסור ריבית. בכל זכויות של העובד מחייבים גם לפי הלכה משום מנהג הפועלים, אמנם פיצוי של הלנת שכר לא מחייבים בבתי דין, משום איסור ריבית.

לכן אסור להוציא מהמעביד פיצוי עבור הלנת שכר גם אם זה יהיה מידיעתו.

לגבי השאלה להוציא ממנו ממון בערמה שלא בידיעתו, מצאנו בהלכה 'עביד איניש דינא לנפשיה' – אדם יכול לעשות דין לעצמו. הלכה זו נאמרה רק אם יוכל להוכיח שהכסף שהוציא מחויב לפי הלכה. ויש אומרים שדווקא שממונו נמצא תחת ידו מותר לו לחטוף בעצמו בלי לרדת לבית דין. במקרה הנ"ל שיש לדון בחיוב, וצריך לברר האם המעביד חייב וכמה הוא חייב, אסור להוציא ממנו ממון שלא בידיעתו.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן ד.