בירור כהונה עפ"י דנ"א

שאלה:

שלום וברכה! האם ניתן להוכיח כהונה ע"פ ד.נ.א, כשאין מסורת שתוכיח? תודה רבה!

תשובה:

שלום רב,

לא. א"א לקבוע כהונה על פי דנ"א. כלומר, מאחר שאתה מוחזק שאינך כהן, הבדיקה לא תשנה את מעמדך. גם על פי המחקר שהתפרסם בנושא א"א לקבוע שאתה כהן. המחקר רק קבע שחלקים בכהנים אינם כהנים בלי לדעת איזה חלקים, משום שע"פ הכרומוזון Y שלהם, ישנם כמה קבוצות שאין קשר אבהי ביניהם. אז עפ"י המדע רק אפשר לקבוע שאם קבוצה אחת היא הכהנים (נניח הקבוצה הגדולה יותר) האחרים אינם כאלה. אבל ברור שגם לפי המדע א"א לקבוע איזה קבוצה הם הכהנים השורשיים.

העובדה שבקהל הכהנים ישנם כאלה שאינם כאלה זה ברור ומוזכר כבר בדברי רב האי גאון ואחרים. זה לא חדש, ובכל זאת מי שיש לו חזקה כהונה נותר כהן, ומי שיש לו חזקה שאינו כהן, ישאר כזה גם אם בבדיקה הוא יעלה כשייך לקבוצה הגדולה של הכהנים. ויש עוד נימוק מדעי עפ"י המחקר מדוע א"א לקבוע על ישראל שהוא כהן, אבל אין טעם להרחיב בזה כאן.