נזק שקרה בשעת העמסה על ידי המוכר

שאלה:

ראובן גר בעיר רחוקה. ראה פירסום על מכירת תנור יד שניה. טילפן ואמר לשמעון שנמצא באיזור עם רכב, יבוא לראות את התנור, ואם מתאים וגם טכנית יכנס לרכבו, יקנהו. ניסו יחד ראובן ושמעון להכניס את התנור לרכב. התחילו להכניס מצד אחד. ראובן עבר לצד שני לראות אם אפשר למשוך מבפנים. בינתיים תוך כדי ששמעון מחזיק, הוא כנראה לחץ על כפתור ודלת התנור נפתחה וזכוכית שבדלת נשברה. בכל מקרה התנור לא נכנס לרכב. האם יש לראובן צד כלשהוא של חיוב – א. מראש סוכם שאם לא יכנס לא יקנה ב. הנזק נגרם על ידי שמעון.

תשובה:

שלום וברכה,

מיהו שמעון? האם הוא המוכר – בעל התנור?. או שמעון הוא צד ג' שבא לעזור לראובן לטעון את התנור ע"ג הרכב.

אם שמעון הוא בעל התנור והוא הזיק את התנור, לא יוכל לתבוע את ראובן עבור התנור שנשבר על ידי המוכר בעצמו.

אם שמעון הוא צד ג' – חבר שבא לעזור – חייב ראובן לשלם עבור התנור כדין לקוח כלי על מנת לבקרו, שדינו כשואל שחייב באונסים. ולכן יכול לתובע את ראובן מדין שואל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן ר סעיף יא. ושם מבואר שאם הכלי הוא כלי שרודפים לקנותו דינו כשואל. אבל אם זה סוג של עסה שהמוכר מחפש מי יקנהו, אין דינו כשואל, אמנם המעיין היטב בסמ"ע ובערוך השלחן שם סעיף כדש מבואר שאם הדמים כבר היו קצובים לפני שהגביה דינו כשואל גם בזה. ולכן ראובן שהגביה את הכלי כדי לבקר האם לקנותו נעשה שואל עליו, וחייב על נזק שנעשה, אפילו שלא באשמתו.