צינור שחובר למונול של השכנים

שאלה:

שלום רב הדייר שמכר לי את הדירה בנה יחידות מתחת לקרקע ואת צינור הביוב הוא חיבר לחצר שלמטה בלא לקבל את הסכמתם, ועתה עקב מריבה הם דורשים שאפנה את הצינור, שאלתי היא: א) האם יש בזה עניין של חזקת ג' שנים שנתנו שיהיה דבר זה בחצרם ולא מיחו. ב) האם יכולים לחייב לפנות זאת מיד או שאוכל לומר להם שאפנה זאת בעוד זמן יחד עם שינויי הבנייה שאעשה בעתיד הקרוב. ג) האם יכולים למנוע מלחבר את הצינור לבור שבחצירם, כאשר הצינור יתחבר מתחת לקרקע. ד) מוכר הדירה התחייב בפני שנותן אחריות על היחידות שלא יעשו בעיות עם השכנים [הוא לא שאל אותם כל כך], האם נזק זה שייך אליו. ועוד שאלה לא קשורה: האם יש איזה הוראת היתר לעשות מדרגות לחצירו על אדמת רה"ר שאין משתמשים בה [אדמת הפקר]. מדובר במדרגות בגובה של קומה וחצי. ייש"כ על המענה

תשובה:

שלום וברכה,

אם הצינור מונח שם בידיעת השכנים, והשכנים לא מיחו בכך, יש לבעל הצינור חזקת תשמישים, ולא ניתן לסלק. אם הצינור נעשה על ידי המוכר, וכבר מונח ג' שנים טוענים ללוקח שהיה קניין והמוכר שילם על התקנת הצינור ולא ניתן לסלקו.

אם המדרגות לא מזיקות את רשות הרבים ולא מונע שימוש במקום, יש להקל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן קנג סעיף ב שנחלקו הפוסקים האם לחזקת תשמישים החזיק מיד או צריך ג' שנים וטענה.