לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מה לומר לגוי כדי להמנע מלטבול כלי חשמלי

שאלה:

בס״ד שלום, מה בדיוק הנוסח הנכון לומר לגוי , שנותן לו את מכשיר הטוסטר ( שלא ניתן להטביל אותו״ ) ואם נותן במתנה ומשאיל זה מותר לשימוש ואינו צריך טבילה. השאלה מה בדיוק אומר לו?

תשובה:

שלום וברכה,

יש לומר לגוי שהוא מקנה לו את הכלי במתנה, ואחר שיקנה לגוי ישאיל לו הגוי את הכלי. והגוי עושה קניין הגבהה בכלי וקונה אותו, ואח"כ שואל ממנו היהודי את הגוי.

הגוי צריך להבין שקונה את הכלי ומשאיל. ולמרות שהגוי סובר שזה רק משחק יהודי, אם מבין שהקנו לו והסכים לקנות, הרי זה מועיל מכיוון שאכן מכל מקום הרי שהגוי קנה את הכלי בקנין גמור וכעת הכלי שייך לו. אמנם היהודי צריך להתכוון להקנות בלב שלם, ואם הוא חושב שהוא עושה זאת רק כמשחק בעלמא, יש לחוש לכך. על כן יש לכוון להקנות בקנין גמור, וכן להסביר לגוי שכעת הכלי שייך לו לגמרי והוא רק משאיל אותו ליהודי.

ודין זה מופיע בשולחן ערוך [יורה דעה סימן קכ סעיף טז] "אם שכח ולא הטביל כלי מערב שבת או מערב יום טוב יתננו לעובד כוכבים במתנה ואחר כך ישאלנו ממנו ומותר להשתמש בו" והרמ"א על המקום הרחיב את ההיתר גם לימות החול במקום שאין לו מקווה.

בהצלחה.