לקח בהקפה ולא זוכר למי לשלם

שאלה:

לפני מספר שנים לקחתי מביכנ"ס טייפים ו/או דיסקים של שיעורי תורה עם מעטפה לתשלום. בכל פעם מחדש שלחתי לשלוח את הצ'ק. כרגע אינני זוכר מה בדיוק לקחתי ולאיזה סכום זה מגיע. וכן אין לי כבר את המעטפה או הכתובת. מה עלי לעשות?

תשובה:

שלום וברכה,

עליך לנסות לברר את הכתובת ולהתפשר איתם על סכום שנראה שאתה חייב.

אם לא ניתן לאתר את הבעלים, מאחר ולקחת ללא תשלום, הדין בזה כדין גזל ואינו יודע למי להשיב שיעשה במעות צורכי רבים. כפי שמצינו בגמ' במסכת ביצה דף כט עמוד א "דתניא גזל ואינו יודע למי גזל יעשה בהם צרכי רבים מאי נינהו אמר רב חסדא בורות שיחין ומערות"

ובשו"ת אגרות משה (חושן משפט חלק א סימן פח) עמד על כך שהגוזל צריך לתת את הכספים לצורכי הרבים בדווקא ולא לצדקה, וכך גם בנידון דידן ועיי"ש שהמליץ האג"מ לתרום לבניית מקוואות.

ויש לאמוד בערך את הסכום שאתה חייב ולעשות בו צורכי רבים, כגון לתרום ספרי קודש לבית הכנסת [במקרה של סכום קטן].

בהצלחה.

מקורות:

שו"ת אגרות משה חושן משפט חלק א סימן פח
ומה ששאלת באות ב' מה לעשות אם אין מכיר את בעל הגנבה. הנה זה מפורש בב"ק דף צ"ד שצריך לעשות צרכי צבור ואיפסק כן בש"ע חו"מ סי' שס"ו סעי' ב' וזהו דוקא לצרכי רבים ולא לצדקה ולבנין ותקון מקואות הוא כלצרכי רבים ולכן טוב שיתן למקואות.