שליח שהעביר את השליחות לאחר

שאלה:

שלום לרב ראובן בקש מחבירו שמעון שיקח את המעיל ששכח במגרש לחדרם. שמעון מסר ללוי את המעיל שהוא יכניס לחדר. הסוודר נעלם. שמעון טוען "אני מסרתי ללוי ועשיתי שליחותי{ בהנחה שלראובן באמת זה לא משנה מי יקח לחדר ומסתמא היה מסכים} לוי טוען שבסוף החזרתי לשמעון את המעיל{לא היה לי זמן לטפל בזה} מה הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

לא פורט בשאלה היכן אבד המעיל, האם השליחות הסתיימה או לא.

שליח דינו כשומר, ואם נשלח בחינם דינו כשומר חינם. ואם נשלח בשכר דינו כשומר שכר. ואם שמעון נשלח להניח את המעיל בחדר, ושמעון סיים את שליחותו והניח את המעיל בחדר, הרי שסיים שליחותו ואינו אחראי על המעיל. אבל אם לא הסתיימה שליחותו, והמעיל לא הגיע ליעד עדיין הוא אחראי על המעיל, ואם הניח במקום לא שמור דינו כפושע וחייב. אם השליח העביר את שהליחות לאחרים, אם העביר לאדם שרגיל להעביר לו, יצא השליח הראשון מאחריותו וחייב השליח השני באחריות המעיל.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רצא סעיף כו.