לפנות לבית משפט כאשר חויב שלא כדין

שאלה:

מה הדין במקרה שאדם שרוצה לקנות דירה והוא בעצמו מצא את הדירה. אך בכל זאת הוא פנה למתווך על מנת שהמתווך יצליח לשכנע את המוכר שיסכים למחיר נמוך יותר. ופנייתו למתווך נבעה מכך שהוא אמר לו שהוא מוכן לעזור לו ללא תשלום. לאחר שהשיג לו המתווך את הסכמת המוכר למחיר נמוך יותר הוא תובע מהקונה את דמי התיווך באופן מלא שהם בדיוק כפי התשלום שהמתווך מקבל עבור עלות של דמי התיווך ביחס לגובה המחיר של הדירה הזו. וכעת המתווך תבע את המוכר לדין תורה ובו נפסק שהקונה חייב לשלם לו את דמי התיווך אפילו שלא החתימו על כך. הקונה אומנם הסכים לדין תורה רק מתוך ידיעה שאין אפשרות שהמתווך יוכל לחייבו תשלום לפי החוק. כיוון שדינא דמלכותא דינא. ורישיון מקצוע המתווך ניתן על פי חוקי המדינה ולא לפי חוקי התורה. ולכן כעת שהוא חויב בתשלום וללא רצונו וכוונתו לכך רוצה הקונה לפנות לבית משפט על מנת לתבוע את המתווך שהוציא ממנו ממון שלא על פי החוק. האם עדיין גם במקרה הנ"ל לא יוכל הקונה לפנות לבית המשפט?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לפנות לבית משפט, וכל התדיינות צריכה להיות בבית דין רבני.

במקרה שלך יתכן ויש לכם חוסר הבנה. האם אתה הלכת גם לדין תורה או לא. כתבת שהמתווך תבע את המוכר, אז בית הדין חייב את הלקוח. אולי הם החליטו להפיל עליך את החיוב. בכל מקרה אם אתה לא נוכחת בדיון ולא חתמת ייפוי כוח, אין עליך חובה לשלם דמי תיווך. המתווך אמור לתבוע אותך ואתה צריך לטעון את הטענות. ואז בית הדין יחליט האם אתה חייב לשלם.

בהצלחה.