עץ פקאן שפולש לרשות השכן ומשיר אגוזים

שאלה:

לשכן שלי יש עץ פקאן בבית פרטי שלו. מדי יום נופלים מספר אגוזים בתוך חצר הבניין שלי (אני לא קוטף אותם חלילה ולא נוגע בעץ ) האם מותר לי לקחת את האגוזים?

תשובה:

שלום וברכה,

הפירות שייכים לראובן הוא בעל האילן ולא לשמעון – למרות שהענפים פולשים לתוך חצרו של שמעון. ולכן גם לאחר שנשרו הפירות אם בעל האילן חפץ בפירותיו הרי הם שלו.

מותר לבעל החצר לחתוך את הענפים שפולשים לתוך חצרו הפרטית. וטורח והוצאות קציצת הענפים מוטלים על בעל החצר ולא על בעל האילן.

בהצלחה.

מקורות:

הפירות שייכים לבעל האילן – ראה שו"ע חו"מ סימן קסז סעיף ב.

נזק של אילן שפולש לשכן נחשב לנזק הבא מאיליו, ולכן לא יכול השכן למנוע אותו שלא ליטוע עץ ברשותו – ראה שו"ע סימן קנה סעיף לב.

אמנם יכול בעל החצר לחתוך את הענפים שפולשים לתוך רשותו – ראה שם סעיף ל.