לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

הדלקת אור לאחר ברכת הדלקת נרות שבת

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב, אתמול, לאחר הדלקת נרות שבת(אני מדליקה אפילו מספר דקות לפני זמני הלוח של הדלקת נרות), לאחר ברכת ההדלקה(אני מדליקה ואז מברכת), שכחתי לחלוטין להדליק את האור בסלון(כפי שאני תמיד עושה לפני ההדלקה) וזה לא קרה לי מעולם, נזכרתי בכך רק כשבע דקות לפני השקיעה, אימי לא שומרת שבת(היא רק נמנעת ממלאכות מסוימות לפחות) והיא בכל אופן הייתה מדליקה ואמרה לי שאם לא אדליק – היא תדליק, הסתכלתי על השעון וראיתי שאני נמצאת בזמן של כ – 7 דקות לפני השקיעה, ואז מהר הדלקתי את האור ובצער גדול, וברור לי לחלוטין שאם היה חולף זמן השקיעה – אין סיכוי שהייתי מדליקה ולא משנה מה(גם אם אימי הייתה מדליקה, כי זה כבר לא היה הופך להיות עניין שלי), בגלל שראיתי שלא הגיע זמן השקיעה, לא רציתי להביא את אימי למצב של חילול נוסף כי היא הייתה מדליקה את האור מאוחר יותר…. העניין הוא שאני לא זוכרת לחלוטין אם אמרתי לפני או אחרי ברכת הדלקת נרות "אני לא מקבלת על עצמי את השבת עד אשר היא תיכנס בשקיעה"(אני מרבה לומר את זה ליתר ביטחון)… אם איני טועה, כן אמרתי את המשפט הנ"ל אך איני זוכרת בוודאות, האם חלילה מדובר בחילול שבת לפי מה שציינתי? נשמתי בצער גדול עקב כך… אשמח לתשובה מכם, אני מודה לכם על כל תשובה, קשה לי לתאר עד כמה אתם עוזרים ומשמחים, בזכותכם התעודדתי וגם למדתי הרבה! תבורכו, צדיקים, שבוע מבורך לכם.

תשובה:

שלום וברכה

ברור שכל עוד לא עשית תנאי הרי שקיבלת שבת ואסור להדליק את האור, ואין לך אחריות על מעשיה של אמך, ככלל לא מומלץ לעשות תנאי זה, ראשית יש מחלוקת בין הפוסקים אם התנאי מועיל, שנית הרי באופן זה את מפסידה מצות תוספת שבת ומה את מרויחה בכך שאת מדליקה קודם לכן… היית צריכה פשוט לבקש ממנה שתדליק עכשיו לפני השקיעה ולא מאוחר יותר…

בשורות טובות והצלחה רבה בהמשך הדרך, לא להתייאש יותר מידי מכשלון כזה או אחר, כך היא הדרך…