קריאת שמע שלא בברכותיה

שאלה:

קריאת שמע של ערבית, שלום לעיתים אני מתפלל בבית מחמת חולשה , ואזי שהגיע זמן קריאת שמע ערבית אני קורא רק קריאת שמע ,בלי שום ברכותיה לפניה ואחריה , ובלי תפילה 18 , מחשש שמא ארדם או אשכח אני נוהג כך ,ליתר ביטחון, ואז כעבור שעתיים אני מתפלל וחוזר שוב על קריאת שמע וערבית מלאה . לפתע צץ לי היום איזה חשש שמא פיספסת את ברכותיה ? ואינני יכול לחזור ולברך אותן , ואסור לי לברך אותה שוב? יאמר כבוד הרב את תשובת ההלכה ואודה לו מקרב לב .

תשובה:

שלום וברכה

אתה יכול לברך את הברכות כיון שאנחנו נוקטים כשיטת הרשב"א הידועה שהברכות אינן ברכת המצוות אלא חיוב בפני עצמו שתיקנו חכמים לסדר אותן עם הקריאת שמע אבל גם אם יצאת קריאת שמע ניתן לברך. אמנם אתה מפסיד באופן זה לגבי הקריאת שמע שהיא נאמרת שלא בברכותיה… אינני יודע מה מצבך הגופני, ומה מחלתך ולמה אתה מסוגל, אבל אם אתה יכול להתפלל כסדר הראוי ודאי זה טוב הרבה יותר.