כעסתי – האם כל המצוות שעשיתי נאבדו ממני??

שאלה:

שלום רב. לצערי נכשלתי בעוון הכעס. ראיתי בספרו של רבי חיים ויטאל זצ"ל שכל התיקונים שעשיתי לפני הכעס בטלים מצ"ב הציטוט מתוך ספר שער רוח הקודש. "ואף על פי שעושה האדם תיקונים לנפשו, ותשובה מעולה על כל עוונותיו,ומצוות גדולות ורבות הכול נאבדין ממנו לגמרי….וצריך שיחזור פעם אחרת לחזור ולתקן כל התיקונים הראשונים" זה פשוט מזעזע אותי! האם כל התיקונים והמצוות שעשיתי עד עכשיו נאבדו ממני ואני צריך שוב לעשות את כל התיקונים? זה ממש קשה לי המחשבה הזאת. מה עושים?? אשמח לתשובה מנומקת. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

שוחחתי פעם בהרחבה עם אחד מגדולי המקובלים, על כל אותם המקרים שכתוב בזוהר שחייב מיתה או שאין חלק לעולם הבא או שמפסידים את הזכויות ועוד, איך זה מסתדר עם כללי הפסיקה הרגילים, כיצד יתכן למשל שיהיה חיוב מיתה על הנחת תפילין בחול המועד, כאשר אין בזה אפילו ביטול עשה, שלא לדבר על כך שלהרבה פוסקים חייבים להניח אבל גם לדעת האוסרים מקסימום יש כאן איזו הרגשת זילזול בכבוד היום, וכי זה יותר חמור מאכילת חזיר שאין עליה חיוב מיתה? והשיב לי שפשיטא שכל הענינים האלו אינם מתפרשים כפשוטם, אלא זו בחינה מסוימת בנפש הצריכה תיקון. אינני יודע להסביר מעבר לכך, אבל ודאי שהוא כך, ואין לי ספק שכיון שכך הם פני הדברים, אזי כל אדם נשפט בזה לפי מעלתו וענינו, ואצל אנשים כמונו שההתגברות על הכעס נראית לנו משהו נשגב לפעמים, לא באים אלינו בתביעה כזו כפי שידע וכתב מהרח"ו ושאר גורי האר"י שחיו אלוקות בכל רגע.

הצטרף לדיון

תגובה 1