כישוף בעיני היהדות

שאלה:

שלום, יש לי שאלה היפותטית לגבי כישופים וקללות בראי עיניי היהדות (ידוע לי שברוב התפיסות היום אין אמונה בקיום כישופים, קללות או העין הרע). שמעתי כי הכישופים או הקללות וכו' יכולים להשפיע על אדם רק במידה ויש על האדם חובות ודינים ורק ואך ורק במקרה זה הקדוש ברוך הוא "מאשר" לכישוף להתרחש – האם זה נכון? אני מחפש הסבר אמונית לתקופה הרעה שאני נמצא בה. מושה על התשובה.

תשובה:

אין היום בזמנינו שום כישופים, וכל מי שמאיים בכאלו דברים [ויש הרבה נוכלים שכדי להוציא ממך כסף על איזה קמיע מפוברק הם אומרים שרואים עליך "עין" או "כישוף" ויש לברוח מנוכלים שכאלו] הרי הוא בחזקת בעל דמיון מפותח או נוכל כפשוטו…

אם יש לאדם קשיים ונסיונות מה שעליו לעשות זה להתחזק במצוות ולהרבות בתפילות ובאמונה בה' יתברך ובידיעה שהכל לטובה, ועל ידי כך הוא ממשיך עליו חסד ורחמים. אפשר גם לקבל ברכה מרב ראש ישיבה או גדול בישראל שעוסק בתורת הנגלה ולא אדם שעוסק במיסטיקה זולה ומגדל זקן ארוך וקורא לעצמו רב, רק מי שידוע ומקובל על תלמידי חכמים כאדם גדול, ואינו מבקש כספים על ברכות…

בשורות טובות.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה על התשובה שאלתי באופן היפותטי, ניסיתי לישב בין קיום של כישופים לבין מציאות הקב"ה שהוא כל יכול ואין דבר שקורה בעולם מבלי הסכמתו.

  2. רא העולם בהחלט נותן מקום לכוחות הטומאה, בבחינת זה לעומת זה עשה אלוקים, וכדי לאפשר בחירה חופשית שזה חלק מהנסיון שלנו. עבודה זרה כפי שנעשתה בימי קדם הייתה מועילה לעובדיה ולכן היה בכך נסיון, רק הציווי שלנו הוא להמשיך שפע על ידי פנייה לה' ולא על ידי כוחות טומאה. בלעם עסק בכוחות טומאה ובהחלט יש מושג כזה, אלא שכיון אף אחד לא מבין בכישופים, וכמו שאין לנו כחי נבואה בצד הקדושה היום כך גם ירד כח הטומאה, אלא שלצערנו כח הנוכלים עלה…

  3. אפשר קצת מקורות לזה שבזמנינו בטל הכישוף ואין דבר כזה…?
    ראיתי בשם הרב קנייבסקי שאומר שאין היום כישופים אך לא יודע מה אמינות השמוע הזו, אם תוכל אשמח למקורות מהספרים על העניין.

    תודה רבה מראש.

  4. אם תרצה מקור, יש בליקוטי הלכה לרבי נתן מברסלב בהל' ברכות השחר הלכה ה אות עז, וראה נחלת שבעה סי' עו שאין כישוף בזמנינו, אמנם ברבים מהפוסקים הראשונים וראשוני האחרונים הענין הזה מובא, ראה דרכי תשובה סי' קעט ס"ק ו, אבל נראה שהמציאות מוכיחה שהענין הזה נשכח בזמנינו, לא מצאנו מכשים אלא נוכלים ומאחזי עינים.