שכן שנמנע מלהגיע לבית דין לברר את ההלכה

שאלה:

אדם שנמנע מלגשת לרב לברר את הטעון בירור בינו לבין שכינו, האם מאבד את זכותו לטעון את טענותיו [היינו ששכינו יוכל לעשות כדעתו בלא שהראשון יוכל עוד להתנגד] או שבזה הוא שומר את הדיון 'פתוח' ומאלץ את השכן שלא לנקוט פעולה. ומה הדין אם לא נמנע אלא רק מתחמק, ואומר נראה ונחשוב וכו', האם ניתן להציב לו זמן סביר להחלטה, ולאחר מכן איבד את זכותו הנ"ל.

תשובה:

שלום וברכה,

שכן שמתנגד להרחבה של ראובן שכנו שרוצה לבנות מעליו, אם ראובן יכול במציאות לבנות, אלא שמתעכב כדי לברר את ההלכה, והשכן מתחמק מדיון בבית דין. יכול ראובן להתחיל בהליכי בנייה, ואם ירצה השכן יתבע אותו בבית דין. ואם לא מצליח לבנות (לא נותן לו להיכנס לחצר וכדו'), ראובן צריך לתבוע את שכנו בבית דין, ואם הלה יסרב להופיע, יקבל ראובן היתר להתדיין בבית משפט.

בהצלחה.