הגיעו מאוחר וכבר לא יכלה להדליק נר שבת

שאלה:

שלום! נסענו לבית הוריי בערב שבת ויצאנו מאוד מאוחר, כי התעכבנו בהתארגנות, ואז בנסיעה גם גילינו ששכחתי לתדלק, ברמה כזאת שהיה חשש ממשי שייגמר הדלק באמצע הנסיעה, אז עצרתי לתדלק. בסוף הגענו שתי דקות לפני השקיעה הרשומה בלוחות, ואשתי לא הספיקה להדליק נרות. אמי הדליקה נרות כבר, והיה גם אור חשמל בבית. האם אשתי מחוייבת בקנס של הוספת נר?

תשובה:

שלום וברכה

ככלל לגבי קנס זה, כתבו הפוסקים שבכל מקום של ספק שמא ניתן להגדיר את הדבר כאונס ולא כרשלנות [כמו כאן שהיציאה המאוחרת היא ודאי רשלנות, אבל לאחר מעשה אולי היא כבר היתה אנוסה?] אין צורך להדליק עוד נר, ראה בענין זה בפסקי תשובות סי' רסג אות ג על פי דברי הביאור הלכה שם ועוד אחרונים. מה שיותר חשוב כאן לדעת שמה שעיתם זה דבר חמור מאוד, מעבר לעובדה שכמעט חיללתם שבת, הפסדתם באופן ודאי מצות תוספת שבת, כמו כן יש הבדלים בין הלוחות השונים, ומה עם כל טלטול המוקצה וכו' שאני כבר לא בטוח שהיה לפני השקיעה? ויתר על כן הרי ידוע הויכוח כיצד לחשב את השקיעה אם מנכים הרים או עושים לפי האופק המישורי, וזה יכול לעשות הבדל של 10 דק' [לפי השיטה שלא מנכים הרים סבירות גבוהה שחיללתם שבת], לעולם לא עושים כזה דבר!!

ברכה והצלחה.