הומלס שאין לו בית ששמע ברכות הדלקה בבית הכנסת

שאלה:

שלום, אדם שאין לו בית (הומלס) ושומע 3 ברכות על חנוכיה בבית הכנסת : 1.האם יכול לצאת ידי חובת הברכות? או שלא יוצאים ידי חובה הברכות בבית הכנסת? 2.האם הומלס שלא בירך כמה ימים (אבל שמע הברכות בבית הכנסת ביום הראשון כולל ברכת שהחיינו) והגיע היום ה5 או ה8 או אחד מהימים שהוא לא היום הראשון לחג החנוכה והזמינו אותו בבית הכנסת לברך – האם מברך את כל 3 הברכות?(הוא לא בירך אף יום) תודה

תשובה:

שלום וברכה

אחד הטעמים לחובת ההדלקה בבית הכנסת היא כדי להוציא ידי חובה את האורחים הלנים שם… על כל פנים, גם אם אינו דר שם הוא יוצא בבית הכנסת בברכת שעשה ניסים, ככל ברכת הרואה שמברך מי שרואה נר חנוכה ואין לו בית להדליק בו. בודאי הוא אינו מברך שהחיינו בהדלקה שם בשאר ימי החנוכה, שכן מה שהוא מדליק עכשיו זה מצד חובת בית הכנסת שכבר התקיימה ביום הראשון ובירכו עליה, השאלה היא אחרת במידה ופתאום יקנה לו בית, האם יברך שהחיינו אחר שכבר בירך בבית הכנסת, ובזה הכלל הוא שגם כן אינו מברך, ראה כאן.