שתיית יין שבת – ביטול תורה?

שאלה:

שלום וברכה שנינו באבות "יין של צהריים מוציא את האדם מן העולם" ובפשטות הכוונה משום ביטול תורה (דומיא דשיחת הילדים) ובאמת החמרתי בזה במשך כמה וכמה שנים אבל בשבת לא החמרתי בכך בין ביום בין בלילה משום עונג שבת (אע"פ שהיה מביא אותי קצת לביטול תורה כמ"ש הרמ"א שהעוסקים בתורה במשך ימי השבוע ימשכו קצת בתענוג בשבת קודש. אבל עתה שעזבתי את הכולל והנני עובד לפרנסתי יהיה עלי שלא לשתות משקאות משכרים כלל חוץ מכוס קידושא והבדלתא משום ביטול תורה. תודה רבה. אם יש מקורות לכך אני אשמח ביותר

תשובה:

שלום וברכה

מנהג הרבה מקומות לשתות יין בסעודה משום עונג שבת, במקומות שהיין היה יקר לא נהגו בכך כמובא במשנה ברור סי' קעד ס"ק ח, אבל היום ודאי יש בכך ענין, ראה משנה ברורה בסי' רמב ובסי' רנ סעי' ב, רק יזהר שלא ימלא כרסו עד שתרדמת חורף נופלת עליו… כפי שהזהיר השל"ה הק' [נר שבת] שלא ימלא כרסו לתאוותו אלא רק לעונג ולכבוד השבת. ברור הדבר אם כן, שבשבת בכל מקרה ממעטים קצת בלימוד מחמת הסעודות, ואף שיש לעשות כל מאמץ למצוא כל רגע ללימוד, לא ממעטים בגלל זה בכבוד השבת.

ברכה והצלחה.