ביטול בית ע"ז

שאלה:

שלום להרב, שאלה: לגבי קנית בית שהיה בית ע"ז של גוים, כגון כנסיה קתולים ולשם שימוש יהודים בין להיות בית הכנסת ובים להיות כל דבר שהוא. הרי שעכו"ם יכול לבטל ע"ז שלו של חבירו ואפילו בל כרחו כדאיתא במסכת ע"ז. ויש ביטול בע"ז של עכו"ם משא"כ בע"ז של ישראל לפיכך יש לבטל ע"י עכו"ם ע"ז של עכו"ם וזה כולל משמשי ע"ז 'קודם שיגביה או יחזיק וכו' הישראל. ובנידו דידן השאלה כך, בית ע"ז שרוצים לקנות מעכו"ם וכאשר עושים החיפוש בבעלות של הבית, באנגלית קוראים לזה TITLE SEARCH דהיינו החיפוש על הטבו של הבית בלִשְׁכַּת רִשּׁוּם הַמְּקַרְקְעִין כדי לדעת הבעלים של הבית ההוא מאז כמה שנים לפני, ואם נודע שהבעל היה בין ישראל מומר לעכו"ם שבפועל היה חלק בין אנשי ע"ז שהיו עושים שרות לע"ז (בין להיות כומר רחמנא ליצלן, בין מנהל, חבר וכו') שבאופן שבין שהיה בעל ועבד ע"ז שם או אפילו היה מנוי שם ועבד ע"ז עם העכו"ם שמספיק לאסור הבית ליהודי ולא ניתן לבטלו. האם יש אופן להשתמש בית כזה או רק יש לשבור ולהתחיל מחדש כיון הקרקע אינה נאסרת? ומתוך שלאה זו עד מתי יש לדאוג לזה ועד מתי כמה דורות יש לחקור מה עשו שם? ברור שאם הקרקרע אינה נאסרת אבל אם הבעלים ראשונים היו כומרים ובנו שם בית ע"ז ו היה ישראל מעורב בעבודה, האם אף שעבר מאה שניםוחלפו כמה בעלות יש משהו בזה או כיון שכך היה אין לה ביטול עולמית אלא שבירה? והאם יש לחושש לזה רק בשכונות יש אפשרות של אנשים שהתבוללו, ומה דינו בארץ ישראל? שהרי יש כנסיה אף שם אף שמעט? ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה

ההערה שלך מאוד מענינת, אבל לא נראה שיש לחשוש לזה. יהודים שנעשו נוצרים דתיים ועבדו ממש עבודה זרה נראה שזה דבר נדיר מאוד, ואין סיבה לחשוב שכך היה.