איך מחנכים ילדים לתורה ולמצוות?

שאלה:

שלום להרב, שאלה: תלמידים צעירים שמדברים יותר מדי על גהינום ודברים כדומה, מה הראוי לומר להם? תלמידים כאלה אני הסברתי המושג של תשובה, תשובה ע"י ירא או אהבה, ושמקום באלה למי שהולך מעולם זה בלי תשובה מעבירות שעשה בחיים, ומי ששומר מצות ולומד תורה ועושה תשובה כל יום אפילו לא נודע לו שום עבירה, אלא שמכיון שהיה לו לעשות עוד ולא עשה או על מחשבה רע גם שייך תשובה, הרי שאפשר שאגם יעשה תשובה כל חייו ולכן צפון לו טוב ואין צורך לחרדה. שיש לדעת יש מקום כזה, אבל העיקר לקיים תורה ומצות ולדאוג על שכחת לימוד כמו אמרו חז"ל בברכות דף ס' עמוד א'. ועל יד זה אדם יהיה בריא בנפשו ולא יכנס לחרדה, פחדים ואפילו דיכאון רחמנא ליצלן. החיים טובים מאוד ומתנה בלי ערך שנתן לנו ה', וגם צריך לינהות מן עולם של ה' ולא לחיות בפחד בלי סיבה שיכול לגרום לצורך טיפול. כנראה שזה בא מן בית שהורים מדברים על זה יותר מדי שילד בן שמנה או אחת עשרה לא יודע כ"כ כדי לדאוג יותר מדי על זה. אשמח לקבל חוות דעת. ברכה והצלחה

תשובה:

שלום וברכה

אכן הדרך לקרב ילדים לאהבת תורה ויראת שמים מתוך בריאות, ובכלל האמת האמיתית, היא שהקב"ה הוא אב אוהב לכולנו, אין צורך לדבר על עונשי גיהנום, רק להראות לילדים עבודת ה' מתוך שמחה וסיפוק ומילוי יעוד ושליחות. לתת להם טעם וגישמאק בלימוד התורה, להראות להם את היופי והאושר בשמירת התורה והמצוות, השבת בבית חשוב שתהיה חוויה נעימה ומושכת, עם סיפורים יפים, שירים, אוכל טוב והרבה תשומת לב ומנוחת הנפש לילדים, כך גם החגים, כמה שיותר אור ושמחה וחום שיהיה בבית וכך הילדים ירצו ללכת בדרך שאותה מתווים להם ההורים.

ברכה והצלחה ורוב נחת