נקיון השולחן בשבת

שאלה:

בס"ד שלום רב בעניין מוקצה ובורר בשבת. אם אני רואה חתיכת לחם קטנה על המפה בשולחן שבת , אפשר לסלק אותה לתוך הצלחת סיום הסעודה או אפילו ישר לפח אשפה ? או אם יש שערה (שערת ראש) על השולחן או על הרצפה אפשר להסיר ? אם אני משפשפת בידיי את עיניי כתוצאה מכך ריס נתלש ממקומו ? הדבר מותר ? והאם ניתן להסיר את הריס/ שערה / פירורים מהבגדים בשבת אם מפריע לי לראות זאת ? אם בשבת בבוקר לפני שנחתי את החלות על המגש לסעודה שניה , ראיתי חלק שרוף כלשהו שנדבק לחלה אך אינו חלק ממנה כלומר בוודאות אם יוסר הדבר לא יפגע בשלימות החלה , מותר להסיר או שזה בורר ?

תשובה:

שלום וברכה

מותר להסיר לכלוך מהשולחן בשבת, אם יש מפת ניילון עדיף לקחת הכל עם המפה, ואם אין, מותר לנקות משום ההיתר של גרף של רעי.

לגבי שערה על הריצפה, אם זה מפריע מותר. כך גם מבגד.

מותר לשפשף את העינים כיון שלא ודאי יתלש ריס ואז גם אם נתלש לא עברת איסור.

הסרת החלק השרוף זה בורר, בחיתוך החלב תורידי עם חלק מהחלה.