פסולת – מוקצה בשבת / נקיון השירותים בשבת

שאלה:

בס"ד. שלום הרב. האם הדברים הבאים: שקיות/עטיפות של מאכל כגון חטיפים קליפות של פירות וגרעינים הוי מוקצה מחמת גופו ואסור יהיה לגעת בהם בידיים ולזרוק אותם לפח? אם כן מה ניתן לעשות? ועוד רציתי לשאול במחילה מכבוד תורתו האם יהיה יותר לנקות את השירותים בשבת אם הם מתלכלכים ע"י אקונומיקה ומברשת אסלה המצויה בחדר השירותים? אם לא מה כן מותר? תודה לרב. חנוכה שמח.

תשובה:

שלום וברכה

1. פסולת היא אכן מוקצה, ההיתר לפנות אותה בשבת היא על פי ההיתר של גרף של רעי, כלומר כל דבר שמפריע וגורם דחייה לאדם מותר לפנות בשבת מהשולחן לפח האשפה, אבל אסור להביא את פח האשפה לשולחן, כי הוא הרי אינו מפריע…

2. מותר לנקות את השירותים במברשת המיועדת לכך ובחומר, ואין בכך סחיטה בשבת כיון שמדובר במברשת בעלת סיבים שאינם צפופים ואינם בולעים.