בעל הבית שמדליק חוץ לביתו – האם בני ביתו טפלים אליו?

שאלה:

שלום, ראיתי בקונטרס פניני חנוכה של הרב אלישיב עמ' קיח-קיט שאדם מוציא את בני ביתו דוקא כשמדליק בביתו ולא כשהוא מחוץ לו. ועוד כתב שאדם שנעדר מביתו לרוב ימי החג 'נעקר מביתו' ושוב אינו יוצא בהדלקת בני הבית. וה"ה אם יצא עם אשתו אפילו ליום אחד ש'נעקר לו הבית' ולא מועיל מה שהילדים מדליקים 'שזה אינו ביתו'. האם זו הסכמת הפוסקים? האם אדם מוציא את ילדיו שבבית כשמדליק מחוץ לבית? האם יוצא בהדלקתם כשיוצא להתארח עם אשתו או לבדו לרוב ימי החג? תודה.

תשובה:

שלום וברכה

ברור שאדם שאינו מדליק בביתו אינו מוציא את בני ביתו ידי חובתם, כיון שהמקום בו הוא מדליק אינו מקום ההדלקה שהם מחוייבים להדליק בו… ההדלקה שלו מבחינתם אין בה קיום המצוה. יש נדון בזה לגבי אשתו ומשום שאשתו כגופו ראה בס' שלמי תודה שדן בזה בהרחבה, אבל גם זאת אינני מבין ולדעתי העיקר להלכה כהוראת רוב הפוסקים וכפי שהביא שם מהגרח"ק קנייבסקי שגם אשתו אינה יוצאת בהדלקה שהוא מדליק שלא בביתו. מה שהבאת שאדם שרוב החנוכה אינו בבית לא יוצא בהדלקה שמדליקים עליו בביתו אינני מכיר כלל כזה, ואדרבה כל הפוסקים דנים לגבי אדם שנמצא בחו"ל ומדליקים עליו בביתו אם יש בעיה בהפרשי שעות, וכי מדברים על גיחה יומית לקפריסין? לא נשמע…

חנוכה שמח.