מזוזות כשרות מול מזוזות מהודרות

שאלה:

שלום וברכה, קניתי לאחרונה מזוזות מהודרות לבית, ואשתי לא ממש מבינה מה צורך יש בזה, שהרי כבר ברשותנו מזוזות כשרות. הסברתי לה, שמה שהיה עד עכשיו היה ברמת כשרות בסיסית מאוד ועכשיו אלו הם מזוזות מהודרות בהרבה. היא לא כ"כ מבינה מה צורך יש במהודר. אשמח לקבל מהרב חיזוק והבהרה למה יש צורך להדר במצוות ולא מספיק לקיים את ההלכה הבסיסית. תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

יש בענין זה שתי נקודות:

האחד, הרי כבר אמרו בגמרא מסכת שבת דף קלג עמוד ב:

"תניא זה אלי ואנוהו התנאה לפניו במצות עשה לפניו סוכה נאה ולולב נאה ושופר נאה ציצית נאה ספר תורה נאה וכתוב בו לשמו בדיו נאה בקולמוס נאה בלבלר אומן וכורכו בשיראין נאין", כלומר יש מצוה מיוחדת של הידור מצוה, ויש להוציא עליה ממון כמבואר בגמרא במסכת בבא קמא ט ב. הרעיון הוא חביבות המצוה, בזה אנחנו מראים לקב"ה שהענין שלנו אינו רק לצאת ידי חובה אלא לדבוק בו ולהיות קשורים אליו מתוך רצון אמיתי וכנה.

אבל כאן במזוזה יש נקודה שניה חשובה הרבה יותר!

בכתיבת מזוזה יש הרבה מאוד פרטים, וכל טעות קטנה עשויה לפסול את המזוזה באופן שלא מועיל תיקון, וכאן הגבול דק מאוד בין טעות שניתן לתקנה ואין בה שינוי צורת אות, לטעות שלא מועיל בה תיקון [במזוזה הכתיבה צריכה להיות כסדרן, כלומר אות אחר אות, נמצא שאם אות אחת התקלקלה באיזה דיבוק לאחרת וכדומה, לא ניתן לתקן, כי אז הכתיבה שלא כסדרה], ובמזוזות כשרות שאינן מהודרות הולכים על הגבול הדק הזה, כלומר הסופר מכריע או במקרה הטוב יותר המגיה מחליט האם ניתן לתקן וכו', והמכשול רוב מאוד. מזוזה מהודרת זה לא לוקסוס, אלא הדרך האמיתית להבטיח בעזרת ה שהיא אכן כשרה…

מהידור מצוה לא מפסידים, זו השקעה הטובה ביותר..

בהצלחה רבה.